College

Het Kijkhuis is een unieke plek waar mensen samenkomen om films te kijken. Of je nu een filmgenoot bent of gewoon een avondje film wil kijken, bij Het Kijkhuis is er voor iedereen iets te beleven.

Cursussen/workshops

ANALYSE EN BEELD IN PRAKTIJK CURSUS DOCUMENTAIRE MAKEN

Docent: Rudie Hofland Zaterdag 26 sept | 3, 10, 17 nov | 11.00 - 15.00 uur

Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden, zegt men weleens. Maar vertelt het ook het verhaal dat de maker bedoelt? Welke middelen kan je als documentairemaker inzetten om je verhaal te vertellen en ervoor te zorgen dat het bij de kijker goed overkomt?

DE GROTE REGISSEURS CURSUS, REEKS 1

Docent: Renate Hoogenwald Maandag 21, 28 nov | 12, 19 dec | 9, 16 jan 2017 | 19.00 - 21.00 uur

Eén beeld zegt meer dan 1000 woorden, zegt men weleens. Maar vertelt het ook het verhaal dat de maker bedoelt? Welke middelen kan je als documentairemaker inzetten om je verhaal te vertellen en ervoor te zorgen dat het bij de kijker goed overkomt?

Colleges/lezingen

Midden-Oosten COLLEGE

Spreker: Jielis van Baalen Zaterdag 5 november 11.00 uur

Al sinds jaar en dag zweren de Egyptenaren trouw aan één persoon, of die nu farao of president heet. Vanuit dat idee maakte filmmaakster Jihan El-Tahri een indrukwekkende serie van drie documentaires over de ‘moderne farao’s’: Gamal Abdel Nasser, Anwar Sadat en Hosni Mubarak. In zijn nieuwe college besteedt huisdocent Jielis van Baalen aandacht aan deze moderne Egyptische farao’s. Een filmlezing over achtergronden, met archiefmateriaal, beelden uit speelfilms en veel eigen interviews van El-Tahri. De Zwols-Amsterdamse journalist en docent Jielis van Baalen was als gastdocent verbonden aan de Cairo University en is gespecialiseerd in de rol van film in de Arabische wereld.

Stunts COLLEGE

Spreker: JP de Kam Zaterdag 19 november 11.00 uur

De Zwolse JP de Kam, onder andere bekend van de vuurspuwact bij Holland’s got Talent, is een ervaren stuntman bij hét Nederlandse stuntteam Hammy de Beukelaer. Dit gerenommeerde stuntteam heeft al voor honderden nationale en internationale films en televisieproducties stunts verzorgd. In het college vertelt JP de Kam over zijn werkzaamheden als stuntman en gaat hij samen met ons op zoek naar hoe de ultieme actiescène wordt gemaakt. Aan de hand van unieke beelden van stunts uit zijn laatste nog uit te komen Hollywood films volgt een intrigerend en interactief kijkje achter de schermen. Adrenaline verzekerd!

Zwolse filmmakers en lokale documentaires COLLEGE

Sprekers: Michiel en Maarten Boogerman, , Evelien Bloemena, Francien Griffioen en Fokke Baarssen Zaterdag 26 november 11.00 uur

In dit college geven we het woord aan vijf filmmakers, filmtalent van Zwolse bodem en films met Zwolse onderwerpen. Daarmee brengen we het huidige Zwolse filmklimaat in al zijn diversiteit voor het voetlicht.

 

Filmproductie: Veasonic Studios is een mediaproductiebedrijf uit Zwolle van de broers Michiel en Maarten Boogerman en Richard van der Laan. Een groep jonge professionals met een passie voor het audiovisuele spectrum. Hun bijzondere documentaire ‘Begraafplaats Bergklooster’ (2014) in Zwolle ging succesvol in première in het Fraterhuis. Ze zoomen tijdens dit  college in op de technische aspecten van (4K) film maken en de manier waarop dit de kijkersbeleving kan beïnvloeden.

 

Lokale docu: Evelien Bloemena, Francien Griffioen en Robyn van Bosstraten zijn recent afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze een beroepsgespecialiseerde master hebben gevolgd. Vanuit deze achtergrond verbinden ze de academische wereld en het professionele werkveld door middel van hun documentaire ‘Geen Tijd om te Haasten’ (2016): een portret van de Zwolse uurwerktechnicus Vincent Bolwerk.

 

Korte film: Fokke Baarssen, de winnaar van de Gouden Frater voor zijn film ‘Match’ (2015) tijdens het Weekend van de Korte Film, besteedt aandacht aan het fenomeen van de korte speelfilm.